Kleurplaten Sint Maarten

kleurplaten sint maarten

Sint Maarten is van oorsprong een bedelfeest dat door de arme kinderen in het dorp werd aangegrepen om wat extra te eten te kunnen krijgen. Het is genoemd naar Sint Martinus van Tours, een soldaat in het leger die in de vierde eeuw leefde. Als hij tijdens de belegering van een stad een bedelaar ziet, krijgt hij medelijden en geeft hem de helft van zijn mantel. Later blijkt dat de bedelaar een verschijning van Jezus is. Zo gaat het verhaal. Rijke kinderen deden in eerste instantie niet mee aan Sint Maarten. Maar in de loop van de jaren veranderde de traditie en werd ze door alle lagen van de bevolking voortgezet.

Sint Maarten is op 11 november, maar wordt lang niet overal gevierd. Wel in Noord-Holland, Limburg en Groningen is het feest levendig. Kinderen gaan dan met zelfgemaakte lampionnen langs de duren om versnaperingen op te halen. Als iemand open doet, zingen ze een Sint Maarten liedje. En als iemand niet open doet soms ook, om hem of haar uit te schelden voor ‘gierigaard’.

Sint Maarten lijkt een link te hebben met Halloween, maar of dat ook echt zo is, daarover verschillen de meningen. En dan hebben we binnen ons Koninkrijk ook nog een eiland dat Sint Maarten heet.

Vieren jullie thuis Sint Maarten? Hoe dan ook, met deze kleurplaten Sint Maarten kun je alvast in de stemming komen!